Mi az az infrapanel?

Mi az az infrapanel? Az infrapanel egy elektromos árammal működő, infravörös sugarakat sugárzó, ezáltal a Naphoz hasonló működési elvvel rendelkező termék. Ha nagyobb hőfokot szeretnénk a lakásunkba, akkor egyből tud reagálni, nem kell várni.

Mi az az infrapanel?

Mi az az infrapanel? Az infrapanelek az infrafűtési megoldások egyik legkedveltebb eszközei. Az infrapanel egy elektromos árammal működő, infravörös sugarakat sugárzó, ezáltal a Naphoz hasonló működési elvvel rendelkező termék. Mint köztudott a Nap először az előlényeket, és a hőfelvételre alkalmas tárgyakat melegíti fel. Ismerős érzés mindenkinek, amikor egy télen, napon kint mínuszok vannak, de mégis süt a nap, így sokkal melegebbnek érezzük a kinti hőmérsékletet, pedig nagyon hideg van. Pont így működik egy infrapanel is.

Az infrapanel elektromos árammal működik, kimondott előnye, hogy jól és könnyen szabályozható. Ha nagyobb hőfokot szeretnénk a lakásunkba, akkor egyből tud rá reagálni, nem kell rá órákat várni. Az elektromos fűtőpanelek nem igényelnek folyamatos karbantartást, így ezzel is lehet spórolni, hogy nem kell évente szerelőt hívni, hogy ellenőrizze a készülékünk helyes működését.

Hogyan működik az infrapanel?

Az infrapanel egyik legáltalánosabb megjelenési formája, amikor a plafonra van felszerelve. A plafonon egy nagyjából 20 milliméter vastagságú panel helyezkedik el, amelynek a frontja – előlapja – a sugárzó felület. Minél nagyobb egy ilyen panel annál hatékonyabb, annál nagyobb teljesítményre képes. Az infrapanelekben, úgy, mint minden más infrafűtési eszközben elektromágneses sugárzás jön létre. 

Ez a megoldás elektroszmogban rendkívül szegény, de nagy hatású hőadó, amelynek hatására kellemes meleget fogunk érezni. Az infrapaneleket tanácsos mindig a plafonra felhelyezni, mivel így tudnak a leghatékonyabban működni, illetve itt nem foglalják a helyet. Egy radiátor miatt lehet, hogy nem tudjuk kedvenc bútorunkat oda tolni, ahova szeretnénk, de ez az infrapanelnél sosem fog előfordulni.

Mi az az infrapanel?

Az infrapanelek hatása azért kiemelkedően jó, mert az elektromos áram veszteségmentesen alakul át hővé. Nincs hőközvetítő folyadék (például víz vagy olaj). Más fűtésrendszerek, például egy kazánnál ott van az a tény, hogy sosem használja fel 100%-osan az energiát, rengeteg energia elvész. Ez csak pénz és idő kidobás, mivel egy kazánnal sűrűn foglalkozni kell. Ahogy más rendszerekre is igaz, mindenféleképpen ki kell kérni a szakértők segítségét.

Az infrapanel fűtés előnyei:

  • könnyű beszerelés
  • más fűtésrendszerekkel szembeni alacsony kiépítési költség
  • tudatos használat mellett, más, gáz alapú fűtésekkel szembeni gazdaságosság
  • beindítás utáni azonnali kellemes hőérzet
  • nem a levegőt fűti, így nem keveri a port
  • az infravörös sugárzás pozitív élettani hatása
  • főfűtésként és kiegészítő fűtésként is használható
  • napelemes rendszerrel kombinálva környezetbarát, megújuló energiára épülő fűtési alternatíva.