Kondenzációs kazán

Ki ne szeretné csökkenteni fűtésszámláját. Legtöbbször elegendő a hagyományos gázkazánt egy hatékonyabb, kondenzációs kazánra cserélni. A ráfordított költség az évek során visszatérül, majd hasznot hoz. Emellett pedig környezetünket is óvjuk vele.

Hagyományos gázkazán kontra kondenzációs kazán

Aki kapcsolatba került új építésű lakóházakkal, ingatlanokkal, már biztosan tudja, hogy gázfűtés esetén kondenzációs kazán kerül beépítésre. Hogy miért van ez így? A válasz összetett. Azon túl, hogy Magyarországon csak ilyen készüléket engedélyeznek, érdemes megvizsgálni azt is, hogy vajon miért van ez így. A kondenzációs kazánra váltásról bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

A hagyományos gázkazánok többségében nyílt égésterűek. Ez azt jelenti, hogy a helyiség levegőjét használják fel az égéshez. Az égésterméket egy viszonyleg nagy átmérőjű kéményen keresztül vezetik ki a természetbe. Sajnos a kémény nem megfelelő mérete, a karbantartás hiánya számos esetben vezet az égéstermék (szén-monoxid) visszaáramlásához. Minden télen hallani a hírekben olyan szerencsétlenül járt családokról, akik emiatt kerülnek szorult helyzetbe. A szabályozás szigorításának folyományaként már sok éve nem is lehet ilyen nyílt égésterű készüléket egy légtérben elhelyezni a lakótérrel.

Hagyományos gázkazánok

A hagyományos gázkazánok másik típusát turbós kazánként ismerjük. Az előzőektől a legnagyobb eltérést a füstelvezetésben találhatjuk. Ebben az esetben az égésterméket ventilátor segítségével irányítják kifelé az épületből. Ez már modernebb technológiának számít ugyan, de napjainkban már ezt a gázkazántípust sem engedélyezik.

Mindkét gázkazán esetében elmondható, hogy hatásfokuk nem haladja meg a 90 %-ot, hiszen a kivezetett égéstermék magas hőmérsékletű, így a hő eltávozik az épületből, vagyis „kárba megy”. A hagyományos gázkazán működési elvéből kifolyólag nem lehet annyira hatékony, mint egy korszerű kondenzációs gázkazán.

Hagyományos gázkazánok
Mivel nyújt többet egy kondenzációs kazán?

Mivel nyújt többet egy kondenzációs kazán?

Ez a kazán az égésterméket tartalmazó füstgázt lehűti a készüléken belül. Ennek két pozitív hozadéka is van: Elsőként a távozó füstgáz hőmérséklete alacsonyabb, mint a hagyományos gázkazánok esetén, ez nyilván valóan energiamegtakarítást eredményez. Másrészről hasznosítja a kondenzációkor felszabaduló energiát is. Ez az az energia, ami akkor szabadul fel, amikor a keletkező égéstermék-gázt lehűtve folyadék keletkezik. Ezzel a technológiával nem csak a fűtőanyagból, hanem az égéstermékből is hő nyerhető, így akár 110 %-os hatásfok is elérhető. Fontos azt is megjegyezni, hogy a kondenzációs kazánnak másféle kéményre van szüksége, valamint a lakótérben is biztonságosan elhelyezhető.

Ne feledje! 2016-tól már csak azokra a gázkazánokra adható ki működési engedély, amelynek a hatásfoka legalább 86%-os, tehát ha Önnek még nincsen kondenzációs kazánja, gondolkodjon el a fűtéskorszerűsítésen.