Épületgépészet

Az épületgépészet összetett fogalmat takar. Bele tartozik minden gépészeti feladat, ami egy épületben fellelhető: víz-, gáz-, fűtésszerelés, klimatizálás. Ezen belül minden, amit el tudunk képzelni: kiépítés, beszerelés, korszerűsítés, javítás.

Épületgépészeti feladatok

Aki már építkezett vagy felújított, már tapasztalta, hogy egy jól használható, kényelmes otthon megvalósítása sok munkával jár. Már maga a tervezés is összetett feladat, hiszen legtöbben nem rendelkezünk olyan széles körű ismeretekkel és szaktudással, hogy minden szempontot figyelembe tudjunk venni, minden szóba jöhető problémára gondoljunk.

Érdemes már a tervezés megkezdésekor épületgépész szakember, vagy épületgépészettel foglalkozó vállalkozás segítségét kérni. Bár először felesleges pénzkidobásnak gondolhatjuk ennek igénybevételét, de higgyük el, megtérül ennek az ára!

Lássuk az épületgépészet sokféleségét!

Egy épület vízellátása alapvető fontosságú. A tervezéskor a víz, melegvíz használati helyeinek meghatározása, a csővezetékek minősége, mennyisége, helye, valamint a szennyvízelvezetés mind sorra kell, hogy kerüljön.

Ezután a vezetékhálózat kiépítése egy szakember számára már egyszerű feladat. Érdemes azonban ügyelni a szakemberválasztáskor, hogy megbízható, precíz munkát kapjunk a pénzünkért.

Végső feladat a szerelvényezés, amikor már csak a szaniterek, csaptelepek kerülnek a helyükre.

Radiátor bekötése
Fűtésrendszerek kialakítása

Fűtésrendszerek kialakítása

Szintén fontos a fűtésrendszer kialakítása, kiépítése. Különösen ügyelni kell, ha padlófűtést terveztünk. Hiszen a padló mélyén futó vízcsövek sérülése esetén hatalmas bontással jár a javítás. Rengeteg kellemetlenségtől, költségtől kíméljük meg magunkat, ha szerelőnk tapasztalt, jó szakember. Hasznok tanácsokat kaphatunk a radiátorválasztás területén is. Hiszen nem szeretnénk fázni egy túl kicsi fűtőtest esetén, de a túl nagy radiátor sem ideális. 

Ha gázkonvektorral tudunk csak fűteni, akkor sem a beszerelést, sem a bekötést nem bízhatjuk hozzá nem értő személyekre. A gázfűtés meghatározó pontja mégiscsak a kazán! Választhatunk sokféle modern készülék közül. Célszerű nem csak a vételárra figyelnünk, hanem szem előtt kell tartani az energiafogyasztási és a későbbi üzemeltetési/karbantartási költségeket is.

Éület klimatizálás, klímaszerelés

Bár egy épület klimatizálása nem alapvető elvárás, mégis érdemes már az építési, felújítási munkák során kiépíteni egy jövőbeli klimatizálás előcsövezését. Ezzel egész egyszerűen csak lehetőséget biztosítunk magunknak arra, hogy a jövőben, amikor igényünk lesz egy klímakészülékre, már ne kelljen bontási feladatokat végezni. A kiépített vezetékekhez, csövekhez a szakember csatlakoztatja a készüléket, más szerelési feladatok akkor már nem lesznek. Érdemes erre pénzt és energiát áldozni, hiszen a későbbiekben ez bőven megtérül, amikor bontási, rekonstruálási feladatokat kerülünk el vele.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az épületben, lakásban található szerelvények, készülékek időnként karbantartást igényelnek, netán javításra szorulnak. Ekkor érdemes azt az épületgépész céget felkeresni, akivel a beépítés során már elégedettek voltunk, hiszen az ő munkájukban nem csalódtunk.